DÜNYANIN EN UZUN NEHRİ - NİL NEHRİ



Kuzey Doğu Afrika'da bulunan ve 6 bin 695 kilometre ile dünyanın en uzun nehri olma özelliği taşıyan ve Afrika kıtasının neredeyse üçte birini kaplayan Nil, 'Kara Kıta'nın adeta can damarı.




      Güneyden kuzeye doğru akan nehrin, Beyaz Nil, Mavi Nil ve Atbera isimlerinde üç kolu bulunuyor.                                   Nehrin en uzaktaki kaynağı, Burundi'deki Doğu Afrika Göller Bölgesi'nde Kagera nehri olarak doğuyor ve                                                                                                                                                                                                            
Tanzanya, Ruanda ve Uganda sınırlarını çizerek Victoria gölüne katılıyor.

Asıl Nil nehri, bu gölden Victoria Nili olarak çıkıp, Kyoga ve Albert Göllerinden geçtikten sonra Albert Nili olarak yoluna devam ediyor. 



Nimule'de Sudan'a giren nehrin ana kolu, Melekal yakınında Bahrü'l Gazal ve Sobat nehirleriyle birleştiği yere kadar Bahrü'l Cebel, Mavi Nil Nehri ile birleştiği yere kadar da Beyaz Nil Nehri olarak anılıyor.

Mavi Nil, Etiyopya'nın orta kesiminde doğup, Beyaz Nil'e, Hartum yakınlarında doğu kıyısından katılıyor. Asıl Nil, son büyük kolu olan Atbera nehrini Hartum'un kuzeydoğusunda ve doğu kıyısından alıyor. 

Daha sonra kuzeybatıya doğru geniş bir 'S' çizen ve üç çağlayanı aşan Nil, Nasır Gölüne katılıyor.


Bu gölü oluşturan Assuan Barajı'nın aşağısında Mısır içlerinde kuzeye doğru akan nehir, Kahire yakınlarında Nil deltasını oluşturup, İskenderiye ile Dimyat'tan Akdeniz'e dökülüyor. 

Tarih boyunca sulama ve taşımacılıkta kullanılan Nil, kollarının birleşme noktası olan Sudan'ın başkenti Hartum'da da insanların en büyük hayat kaynaklarından birisi.


KAYNAK: cnnturk.com

Hiç yorum yok: